Poronkieli sopii leikkeleeksi juhlapöytään
Poronkieli sopii leikkeleeksi juhlapöytään
Kieli on suussa sulavaa herkkua, kun sen eteen näkee hieman vaivaa ja opettelee käyttämään mausteita rohkeasti. Esivalmistusvaiheessa kannattaa muistaa keittää kieltä lihaliemessä sipulin kera, kunnes se onmureaa. Sen jälkeen kielen nahka kuoritaan pois ja kieli jäähdytetään keittoliemessään.
Kun kieltä maustaa leikkaamisen jälkeen, kannattaa muistaa sen perimmäinen ominaisuus: kieli on rasvaista kudosta. Rasvaisuutta leikataan hapoilla, kuten tässä reseptissä käytetyllä viinietikalla ja piparjuurella. Pienellä harjoittelulla kielestä saa erittäin muuntelukykyisen herkun erilaisiin juhlapöytiin. Kielen kanssa kannattaa tarjota juuri leivottua tuoretta leipää.
Piparjuurimarinoitua poronkieltä
keitettyä poronkieltä (keittoaika 3-4 tuntia)
yrttejä maun mukaan
rypsi- tai oliiviöljyä
1 banaanisalottisipuli
valkoista balsamiviinietikkaa
piparjuurta raastettuna, maun mukaan
valkopippuria, mustapippuria, suolaa
Viipaloi kielet 2 – 3 mm vahvuisiksi. Hienonna sipuli, leikkaa yrtit ja raasta piparjuuri. Levittele mausteet ja ravistele muutama ruokalusikallinen öljyä ja hieman valkoista balsamiviinietikkaa kieliviipaleiden päälle. Lisää pippureita ja suolaa myllystä maun mukaan. Kääntele varovasti ja anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Nauti osana juhla-ateriaa, tai sellaisenaan hyvän leivän kera.