Johdatus suomalaisen muotoilun ja korkean keittotaidon maailmaan
Keramiikkataiteilija, keittiömestari Jarmo Pitkänen / Studioravintola Tundra, Kuusamo
Tiivis kahden päivän perehdytys ammattimaiseen keramiikkastudioon ja nykypäivän yksilöllisten ruoan esillelaittoastioiden tuotantotapoihin. Tundran design-maailmaa noudatellen saadaan tuntumaa saveen materiaalina: kurssilla kokeillaan erilaisten pienten esillelaittoalustojen valmistusta.
Keramiikkataiteilija, keittiömestari Jarmo Pitkäsen johdolla osallistujille avautuu näkökulmia muotoilun ja fine dining-keittotaidon maailmaan. Keramiikkapajassa Pitkänen avaa omaa ammattilaisen ajatteluprosessiaan ja esittelee muotoilufilosofiaansa.
Kurssilla käydään myös läpi korkean keittotaidon avaintekijöitä: huolellisesti valikoidut, toisiaan täydentävät raaka-aineet herkullisten ja näyttävien annosten pohjana, valmistustapojen käytössä tarvittava tarkkuus ja annosten tyylikäs esille laitto. Ruokien valokuvauksen yhteydessä harjoitellaan kuvakulmia ja perehdytään sommitteluun sekä valaisuun. Kurssi huipentuu yhdessä valmistettuun illalliseen, jota varten haetaan villivihanneksia ja -yrttejä Tundran pihaniityltä.
Päivä 1
Kurssin aloitus Tundran galleriassa
Osa 1 keramiikkapajalla perehdytään Tundran muotoilufilosofiaan. Kokeillaan erilaisia keramiikan muodonantotekniikoita demonstraatioiden kautta. Otetaan tuntumaa materiaaliin harjoittelemalla pienten esillelaittoalustojen valmistamista.
Lähiruokalounas
Osa 2 keramiikkapajalla perehdytään keramiikan pinnoitukseen ja siihen, miten lasitus vaikuttaa esineeseen. Kokeillaan erilaisia lasitusmenetelmiä. Päivän päätteeksi tutustutaan keramiikan polttoon raku-menetelmällä.
Päivä 2
Osa 1 Tundran galleriassa ja pihamaalla
Käydään läpi mitä edellisenä päivänä saatiin aikaan ja opittiin. Keräillään aineksia luonnosta iltapäivän kokkaamista varten.
Kevyt lounas
Osa 2 Studioravintola Tundran keittiössä
Valmistetaan illallinen keittiömestari Jarmo Pitkäsen opastuksella. Katetaan pöytään eilisen aikana tehtyjä, onnistuneita keramiikkaesineitä. Harjoitellaan sommittelua ja otetaan hienoja annoskuvia.
Illallinen. Vedetään yhteen kurssipäivien moninaiset tapahtumat yhteisesti valmistetun illallisen äärellä. Keskustellaan taidoista ja vaikutelmista, joita Studioravintola Tundran kurssipäivät antoivat.
Kouluttaja
Keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkänen
Paikka
Studioravintola Tundra, Kuusamo
Kesto
2 päivää
Ajankohta
kesäkuu-syyskuu
Ryhmän koko
6-8 henkilöä
Majoitus ja matkat
Kurssilaiset hoitavat itse matka- ja majoitusjärjestelynsä.