fbpx

Sushia Kuusamon järvikalasta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

sushi 800Sushirullan leikkaaminenSushi ei ole alun perin japanilainen ruokalaji. Se on kehittynyt Kaakkois-Aasian asukkaiden vuosisatoja sitten keksimästä kalansäilöntämenetelmästä. Kala asetettiin keitetyn riisin sisälle ja peitettiin sitten ilmatiiviisti. Näin se saatiin säilymään pitkiä aikoja, jopa kolme vuotta. Kalaa suojannutta riisikuorta ei alun perin käytetty ravinnoksi. Kaikkein tunnetuin sushilaji, rullalle kääritty maki-sushi, on tunnettu vasta 1700-luvulta lähtien.

Nykyään nämä pienet rullat ovat valloittaneet lähes koko maapallon. Jokaisesta suuremmasta kaupungista löytyy ravintoloita ja baareja, joissa sushifanit voivat nauttia suuhun sopivista herkkupaloista. Yhä useammin sushiruokaan ihastuneet uskaltavat kokeilla erilaisten sushien kuten nigirien tai temakien valmistamista myös itse.

Täytteeseen savukalaa ja kasviksia

Yleisin mielikuva sushista on pieni, merilevään kääritty rulla eli maki. Sushin perusraakaaine on sushiriisi, joka maustetaan tarkan keittämisen jälkeen riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla.

Rullan täytteeksi sopivat aivan erinomaisesti paikalliset, kylmäsavustetut järvikalamme. Raikkaan ja upean kalan maun saa myös raaoista järvikaloista, jotka täytyy kuitenkin pakastaa ennen käyttöä loisvaaran taltuttamiseksi. Kalaa voi syödä raakana, jos sitä pidetty on 1-2 vuorokautta -18-asteessa. Myös erilaiset mädit sointuvat upeasti yhteen merilevän ja sushiriisin kanssa.

Näin valmistat maki-sushia:

Keitä sushiriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää haaleaan riisiin mausteeksi 2-3 rkl riisiviinietikkaa ja 2 rkl sokeria tai miriniä (japanilainen makea maustekastike), sekä suolaa.

Rullaamista varten tarvitset bambualustan (makisu). Levitä alusta ja aseta sen päälle kuiva merileväarkki (nori). Levitä norin päälle riisiä mahdollisimman ohuesti, korkeintaan puolen sentin paksuudelta ja 2/3 arkin pituudelta. Riisikerros ohenee merileväarkin ylempää reunaa kohti.

Levitä seuraavaksi hieman wasabi-tahnaa (japanilaista vihreää piparjuuritahnaa) ohuena poikittaisena viivana keskelle riisiä. Tahnan voi levittää myös riisin sisälle tulevan raaka-aineen päälle.

Aseta valitsemaasi täytettä ohuena nauhana keskelle riisiä eli wasabi-viivan päälle. Ja sitten rullamaan: rullaa täytetty merileväarkki bambualustan avulla tasaisesti painaen, ja paina lopuksi reuna kiinni, jotta rulla pysyy hyvin kasassa.

Leikkaa rulla pari senttiä paksuiksi siivuiksi kylmään veteen kostutetulla terävällä veitsellä. Nosta rullat leikkauspinta ylöspäin tarjoiluastiaan.

Maki-rullien lisäkkeenä tarjotaan japanilaista hillottua inkivääriä suun raikasteeksi. Nautinnon viimeistelee pieni kipollinen soijaa ja pieni tippa wasabia, joihin maki-rullat kastetaan ennen syöntiä.

Phone  +358 40 7738 000 
Email  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Vuotungintie 152
93800 Kuusamo
FINLAND

© Studioravintola Tundra | Web Design Davas