Parasta porosta pitkään hauduttamalla
Perinteisesti luullista lihaa haudutetaan liemessä liemijuuresten kera useamman tunnin ajan. Sen jälkeen luut poistetaan ja lihat revitään pienemmiksi suikaleiksi. Lihat laitetaan uunipannulle ja jäähdytetään reilun painon alla seuraavaan päivään, jolloin lihakakku on hyytelöaineiden avulla kiinteytynyt ja valmis käyttöön.
Jäähtynyt lihakakku leikataan annospaloiksi, jotka leivitetään esimerkiksi vehnäjauhoilla. Palat paistetaan nopeasti pannulla, jolloin pinnasta saadaan rapsakka. Lisäkkeeksi sopivat perunasose ja höyrytetyt juurekset.
Prässättyä poroa Tundran tapaan
600 g poronlihaa ”luun vierestä” eli haudutettavaa osaa
300 g possun kassleria tuomaan mehukkuutta lihaan
valkosipulia
rosmariinia
(vettä)
suolaa ja pippuria myllystä
vehnäjauhoja leikattujen lihakuutioiden jauhottamiseen
voita paistamiseen
sormisuolaa
Leikkaa liha poikkisyin enintään sentin vahvuisiksi viipaleiksi. Lado lihapalat vuorotellen uunivuokaan aloittaen porosta ja jatka, kunnes kaikki liha on paineltu tiiviisti vuokaan. Mausta kerrosten välillä.
Laita vuoka uuniin ja paista lihaa miedossa 120-130 asteen lämmössä noin 4 tuntia. Jäähdytä painon alla seuraavaan päivään.
Leikkaa prässätystä lihasta seuraavana päivänä annospaloja ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Paista lihapalat pannulla voissa nopeasti rapeiksi.
Tarjoa lisäkkeenä perunasosetta ja kuutioituja, höyrytettyjä juureksia.