Uuden vuoden juhlapöydässä lähijärven kalaa

AhvenbrucettauppomunallaTundran uuden vuoden aterialla nautitaan kalaherkuista, kun tarjolla on vuohenjuusto-haukimureketta, ahventa confit Tundran tapaan sekä Lasimestarin särkeä.

HAUKI

Omassa keittiössäni olen lisännyt erittäin korkealle arvostamani hauen käyttöä sesonkien ja saatavuuden mukaan. Vuohenjuustolla maustettu haukifärssi on maultaan niin hyvää, että olen antanut siitä rakennetun annoksen nimeksi Ruukinvaaran kampasimpukat. Lähijärven hauki on lähi- ja luomuruokaa parhaimmillaan. Vuohenjuustolla maustetun haukimurekkeen omintakeista makua voi verrata luksustuotteena käytettyyn kampasimpukkaan.

Tämä helppo ja hieman perinteitä rikkova ohje on kehitetty lisäämään hauen käyttöä sekä kotitalouksissa että ravintoloissa. Tästä saa muuntelemalla helposti pienen alkuruoan esimerkiksi veitsivuollun perunan kanssa, tai vaikkapa perinteistä poikkeavan pastakastikkeen.

Haukihelmiä Tundran tapaan

  • tuoretta haukea
  • voita paistamiseen
  • mustapippuria myllystä
  • currytahnaa
  • suolaa
  • kuohukermaa 
  • yrttejä maun mukaan

Jauha haukifilee ja paista se välittömästi pannulla. Lisää mausteet ja muhenna kermaan.

VINKKI Paikallista haukea on mahdollista ostaa laadukkaalta kalanjalostajalta valmiiksi fileoituna ja jopa jauhettuna ja pakastettuna.

AHVEN 

Ahven on ajankohtainen raaka-aine koko syksyn, mutta maultaan ja muodoltaan se soveltuu erinomaisesti myös juhlapöytään. Ahvenet kypsyvät uunissa maukkaiksi, kokonaisena syötäviksi suupaloiksi. Voit tarjota ahvenia joko lämpimänä tai kylmänä herkkuna vaikkapa haaleana ahvensalaattina tai sellaisenaan hyvän leivän kanssa.

Confit on ranskaa ja tarkoittaa modernia ja monikäyttöistä kypsennystapaa, joka sopii hyvin esimerkiksi pienten vahvaruotoisten kalojen valmistamiseen. Perinteisessä ranskalaisessa keittiössä liha tai kala kypsennetään kokonaan rasvaan upotettuna alhaisessa uuninlämmössä suussa sulavan kypsäksi. Tällä menetelmällä kotikokkikin voi valmistaa monipuolisia herkkuja.

Studioravintola Tundran Ahven Confit

  • pieniä ahvenia (suomustettu, perattu)
  • ruokaöljyä
  • merisuolaa
  • mustapippuria, valkopippuria

Pese ahvenet ja lado ne tiiviisti sopivankokoiseen uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippureilla. Kaada öljyä päälle niin, että ahvenet peittyvät kokonaan. Laita leivinpaperiarkki ahventen päälle ja paista kiertoilmauunissa 120 asteessa kolme tuntia (50 % kostutuksella).

VINKKI Tähän ohjeeseen sopivia ahvenia voi ostaa Koillismaan Kalatalosta nimellä Pannuahven.

SÄRKI 

Särki on mielestäni turhaan aliarvostettu kala. Oikein valmistamalla särjestä saa maukasta herkkua, jossa ruodot eivät haittaa ruokailunautintoa.

Etikkaliemessä voi sillin sijaan marinoida paikallista lähijärven särkeä joko fileenä tai annospaloiksi leikattuna. Perinteisen etikkaliemen jäähtyessä särkifileitä pikagraavataan muutaman tunnin ajan. Särki saa olla marinadissa kolmen päivän ajan, jonka jälkeen kova keskusruoto sivuruotoineen lähtee helposti pois. Ennen tarjoamista Lasimestarin särki vaihdetaan tuoreeseen, kirkkaaseen etikkaliemeen.

Koska särki on vähärasvainen kala, siihen sopivat myös erilaiset rasvaa sisältävät marinadit kuten sinappimarinadi.

Phone  +358 40 7738 000 
Email  info(at)tundra.fi
Vuotungintie 152
93800 Kuusamo
FINLAND

rotisseurs   NP WildFood logo RGB  ruka kuusamo logo

© Studioravintola Tundra | Web Design Davas

ELY nega  eu lippu nega